Tο Σάββατο και την Κυριακή 25-26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η διημερίδα «Human Rights for Beginners» που διοργανώθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση New Wrinkle σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τα επιμορφωτικά εργαστήρια έγιναν στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Σχολή Μωραΐτη, αντίστοιχα.
120 εκπαιδευτικοί από πενήντα διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν 6 εργαστήρια διαμορφωμένα σύμφωνα με τους 6 θεματικούς άξονες του Project “Free to Speak, Safe to Learn - Democratic Schools for All” του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι θεματικές των εργαστηρίων ήταν:
- Δίνουμε φωνή στα παιδιά.
- Εξετάζουμε αμφιλεγόμενα ζητήματα.
- Προλαμβάνουμε τη βία και τον εκφοβισμό (bullying).
- Διαχειριζόμαστε την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση.
- Αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές διακρίσεις.
- Βελτιώνουμε το ευ-ζην στο σχολείο.
Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας οι εκπαιδευτικοί ανά ομάδες διαμόρφωσαν και κατέθεσαν από μία πρόταση εφαρμογής του υλικού των εργαστηρίων. Στην ομάδα που απέσπασε το πρώτο βραβείο συμμετείχε η Υποδιευθύντρια του Λυκείου μας, Ευγενία Κελεπέση- Ακρίτα. Η πρόταση της ομάδας αφορούσε στην ευαισθητοποίηση και την πρόληψη ζητημάτων που αφορούν στο Cyber Bullying.
Κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διημερίδας στη Σχολή Μωραΐτη ήταν ο κ. Rolf Gollob, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική διαδρομή και το μέλλον του δημοκρατικού σχολείου στην Ευρώπη.
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων παρακολούθησαν περίπου 250 προσκεκλημένοι εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Πολιτείας.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως στον χαιρετισμό της δήλωσε: «Το αντικείμενο της επιμόρφωσης είναι άκρως σημαντικό: αφορά την ελεύθερη έκφραση, την ομαλή συμβίωση, την ισότητα στη μάθηση, την επικράτηση ενός ευρωπαϊκού αξιακού πλαισίου δημοκρατικών αρχών στο σχολικό περιβάλλον, με τη σφραγίδα του πρωτοπόρου στον χώρο Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει την εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολεία που περιλαμβάνουν όλο αυτό το αξιακό πλέγμα, όπως τον αλληλοσεβασμό και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη».
Σχετικό αφιέρωμα γίνεται και από την εφημερίδα «Καθημερινή».
και εδώ
https://www.efsyn.gr/oikonomia/ta-nea-tis-agoras/228952_mellon-tis-ekpaideysis-stin-ellada