Προγραμματα

Το Ολοκαύτωμα

Στις 4 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση της Δ.Δ.Ε Μαγνησίας, μεγάλη εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Βόλου για την επέτειο μνήμης του « Ολοκαυτώματος».

Το 8ο ΓΕΛ με συνδιοργανώτρια  την Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου ανέλαβε την διοργάνωση της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν και μίλησαν απόγονοι  Εβραίων, οι οποίοι είχαν ζήσει στον πόλεμο τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Γκούρου Αγγελική εκφώνησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, στην οποία τόνισε ότι το σχολείο πρέπει εκτός από γνώσεις να παρέχει και πραγματική παιδεία στους μαθητές και να τους διδάσκει να απεχθάνονται τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και πάνω απ΄ όλα να αγαπούν τους συνανθρώπους τους.

Οι μαθητές του Σχολείου παρουσίασαν πρόγραμμα αποτελούμενο από πεζά κείμενα, ποιήματα και μουσικά κομμάτια (με τη συνοδεία κιθάρας).

 

 

Εκ μέρους των Σχολείων της Δ.Ε Μαγνησίας κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Βόλου έκανε η κ. Γκούρου Αγγελική.

IMG_1026 (1)

Στη συνέχεια  οργανώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα για το Ολοκαύτωμα από το ΥΠΑΙΘ, την Ακαδημία  Θεολογικών σπουδών Βόλου και την Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου, το οποίο είχε ως σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές την ΕβραΪκή Θρησκεία και πολιτισμό, τις σχέσεις τους με τον Ελληνισμό και αρχικά περιελάμβανε επισκέψεις στην ΕβραΪκή Συναγωγή Βόλου, στις δύο Συναγωγές της Αθήνας, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στον Κεραμεικό ( Αθήνα) και στο ΕβραΪκό Μουσείο Αθηνών.

Από το Σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές1) Ανδρεάδης Αθαν.,2) Γιάνκου Κερ., 3)Κουτσοβαγγέλη Ελ., 4)Τσιαντάρας Ευστ., 5)Σκρίμπας Ιωάν.,6) Τσίπης Κων., 7)Κορομπίλια Ελ., 8)Σαρακατσιάνου Νικολ.,9) Συμιακάκης Μάριος.

Οι μαθητές μας εκπόνησαν, επηρεασμένοι απ΄ όσα είδαν εργασίες λογοτεχνικά κείμενα (πεζά και ποιήματα) και εικαστικά έργα σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν εκτός από το 8ο ΓΕΛ, το Λύκειο Αγριάς, το 3ο ΓΕΛ Βόλου, το Λύκειο Καναλίων και το Λύκειο Σκοπέλου.

Έπειτα από κλήρωση από την ομάδα μας των  μαθητών επιλέχθηκαν δύο  οι Κορομπίλια Ελένη και ο Σκρίμπας Ιωάννης για να επισκεφθούν μαζί και με τους κληρωθέντες μαθητές και τις συνοδούς καθηγήτριες  των άλλων σχολείων το ΄Αουσβιτς της Κρακοβίαςστις 29/6/2019. Συνοδός των μαθητών του 8ου ΓΕΛ ορίσθηκε η διευθύντρια του Σχολείου κ. Γκούρου.

 

 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος πολύ σημαντική ήταν η συμπαράσταση και υποστήριξη του προέδρου της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών.

Στις 4 Οκτωβρίου 2019 έγινε η τελική κεντρική εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος στο αμφιθέατρο  « Κορδάτος » του Παν/μίου  Θεσσαλίας με την συνδρομή πολλών φορέων.

Κυκλοφόρησε Λεύκωμα σχετικό με το « Ολοκαύτωμα», το οποίο περιείχε τις εργασίες όλων των συμμετασχόντων στο πρόγραμμα και η όλη εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε. Σχετικό dvd διανεμήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους με το πρόγραμμα. Το Λεύκωμα εκδόθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Δ.Δ.Ε Μαγνησίας με την ευγενική συνδρομή και άλλων φορέων και χορηγών.

 

 

Προτεινομενοι Συνδεσμοι

greeklanguage

depps

nqf